Gitta nyersétel oldala
Menü
 
--------------------
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Nyersétel oldalak
 
Nyersétel Akadémia
 
Érdekes cikkek, oldalak a neten
 
Könyvajánló
 
Nyerskonyha ismeretek
 
Konyhai alaptechnikák

A nyerskonyha alaptechnikáit ugyanúgy el kell sajátítani, mint a főzött ételeknél. Ha ez megvan, akkor sokkal kevesebb időt kell már a konyhában tölteni, sokkal gyorsabban fognak elkészülni az ételek, nem kell már annyira koncetrálni, menni fog szinte 'csukott szemmel is", ahogy mondani szokták.

Egy két alaptechnikát leírok, mindenki ügyeskedjen otthon, próbáljátok ki.

- Magkenyér, kréker készítés

A magkenyér készítéshez valamilyen aszaló-szárító berendezésre van szükséged. Megteszi a meleg radiátor, vagy kemence is, a ventillátoros villanysütő, de legjobb a professzionális aszalógép.

A legegyszerűbb magkenyér a lenmagos kréker, amihez nem kell más, csak egy kevés vízben beáztatott lenmag, és só az ízesítéshez. Meg kell várni, amíg a lenmag a vízzel egy zselés anyaggá válik, majd szét kell teríteni a masszát egy lapos tálcán. Addig kell szárítani, amíg a teteje megszilárdul, majd meg kell fordítani, és teljesen ropogósra kell aszalni. A lenmagot meg is lehet őrölni, ekkor egy finomabb strukturájú krékert kapunk. Én szeretek a lenmag mellé még különböző zöldségeket, más magokat is tenni a krékerbe. Néhány receptet találsz itt.

 

- Csíráztatás

- Pástétomok, krémek

- Marinálás, saláta öntetek

- Ízek harmonizálása

édes : gyümölcs, koktél paradicsom, édes pritamin paprika, sárgarépa, cékla, narancslé, világos miso, kókusz víz

sós   : tengeri só, olivabolyó, miso, tengeri zöldségek, pl dulse, nori, hijiki, barna moszat, szójaszósz           

savanyú : citrom, lime, grapefruit, almaecet, savanyúkáposzta

olajos : hidegen sajtolt olajok, diófélék, magok, diófélékből készült vaj, avokádó, kókuszpép, vagy kókuszkrém, olivabogyó

Édes íznek inkább a friss, alacsony GI indexű gyümölcsöket használjuk, a szárított gyümölcsöket kevésbé, mert azok a hosszú tárolás miatt gombásodásra hajlamosak. Édesítésre kiválóak még azok a zöldségek, melyeknek édekés íze van (pl. sárgarépa, paprika, bizonyos paradicsomok. Olajra azért is szükség van, mert a különböző ízeket segít kiegyensúlyozni.  A só pedig jobban kiemeli a többi ízt az ételben. 
A mizot élő ételnek tekintjük, mert amikor erjesztik, ehhez enzimeket használnak. A mizo kellemes sós ízt ad, az árpából készült mizo pedig levesalapnak is kiváló.
 
Minden kultúrának megvannak a maga jellegzetes ízei, pl. az olasz konyha a fokhagymát, bazsalikomot, oreganot és olívaolajat használja előszeretettel. A távol-keleti konyhának az alapvető izvilága bazsalikomból, citromfűből, tamariból,,, curryből, ,római köményből és korianderlevélből áll. A mexikó és spanyol konyha koriandert, római köményt, fokhagymát, olívaolajat, csilit (jalapeno) használ.  Az afrikai ételekben fahéj, gyömbér, római kömény és koriander dominál.  A japán és kínai konyha gyömbért, fokhagymát és szezámmagot . A közel-keleti konyha ízei: menta, fokhagyma, oregano, fahéj, petrezselyem, szezám, lepkeszegmag. Indiában: gyömbér, fokhagyma, kardamom, curry, római kömény, masala, szezám, sáfrány, fahéj, lepkeszegmag, kurkuma és édeskömény. Amerikában: fokhagyma, oregano, kapor, fehéj, csili-félék.
 
Tehát amikor megalkotsz egy receptet, először mindig az alapot készítsd el, majd add hozzá a négy ízt, végül pedig játsz szabadon a fűszerezéssel attól függően, hogy milyen kultúrába tartozó ételfélét szeretnél készíteni.

 

- Édességek

- Magtej készítés

 

 

 
Számláló
Indulás: 2007-12-25
 
Pontos idő
 
Vegetáriánus oldalak
 
Külföldi nyersétel blog
 
Külföldi oldalak
 
Nyersétel receptek
 

Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!